"Krijgt het Sterrebos weer de vorm van een ster?"

"Krijgt het Sterrebos weer de vorm van een ster?"

John

Toen medewerkers van Aanpak Ring Zuid op vrijdag 7 juli ijsjes uitdeelden bij zwembad De Papiermolen, hebben ze veel vragen beantwoord over de plannen en de werkzaamheden. Een heel jonge bezoeker van De Papiermolen had een slimme vraag over het Sterrebos. Het Sterrebos is bij de aanleg van de zuidelijke ringweg, in de jaren ’60, in tweeën gedeeld. Aanpak Ring Zuid maakt van het Sterrebos weer één geheel. De jongeman vroeg: "krijgt het bos dan ook weer de vorm van een ster?"

Vroeger had het Sterrebos de vorm van een ster. Vanuit het zuiden kon je tussen de rijen bomen door de Martinitoren zien. (Jonas Zeuner, 1785) (Collectie Groninger Museum, foto: John Stoel))
Vroeger had het Sterrebos de vorm van een ster. Vanuit het zuiden kon je tussen de rijen bomen door de Martinitoren zien. (Jonas Zeuner, 1785) (Collectie Groninger Museum, foto: John Stoel))

Het Sterrebos dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijke vorm. Het is in 1765 aangelegd als een bos met rechte paden vanuit een centraal punt. Het bos had zo de vorm van een ster. De bomen stonden in strakke rijen, alsof het bos met een liniaal was aangelegd. Vanuit het zuiden kon je tussen de rijen bomen door de Martinitoren zien. Later raakte dit type park uit de mode. Aan het eind van de 19e eeuw werd het Sterrebos opnieuw ingericht, waarbij de vorm van een ster kwam te vervallen.

Door Aanpak Ring Zuid verdwijnt de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Sterrebos uit het zicht. De weg wordt hier verdiept aangelegd. Daarbovenop worden ‘deksels’ gelegd. Hierop komen bomen en groen. Zo wordt het Sterrebos weer in ere hersteld.

Helaas voor de jonge zwembadbezoeker krijgt het Sterrebos niet weer de vorm van een ster. Het Sterrebos gaat samen met de tuin van DUO een nieuw park vormen: het Zuiderplantsoen. Dit moet de tegenhanger worden van het populaire Noorderplantsoen. Dwars door het Zuiderplantsoen komen paden voor wandelaars en fietsers. Het ontwerp voor het Zuiderplantsoen wordt later dit jaar gepresenteerd.

Reacties (4)

  1. Laurens

    25 juli 2017, 17:57

    Leuke vraag! Ik had nog een hele andere: die gaten tussen de 'deksels', hoe worden die beschermd tegen naar beneden vallende voetballen (of erger) vanuit het zuiderplantsoen?
    1. Gert

      25 juli 2017, 21:36

      Dat probleem bedacht ik mij ook. Maar dan met dieren (egels) die op hun avond zoektocht naar voedsel zoekend, naar beneden vallen.
    2. Sanne (Webredacteur)

      26 juli 2017, 13:38

      @Laurens @Gert, bij de gaten tussen de 'deksels' worden maatregelen getroffen die ervoor zorgen dat er geen onveilige situaties op de weg kunnen ontstaan. De maatregelen voorkomen dat er mensen of objecten naar beneden, op de weg, kunnen vallen. Ik zoek nog even voor jullie uit wat de maatregelen precies zijn en kom hier bij jullie op terug.
      1. Sanne (Webredacteur)

        31 juli 2017, 11:47

        Langs de gaten tussen de deksels komen schermen van drie meter hoog. Deze schermen worden met groen aangekleed. Rondom de schermen worden struiken en bomen gepland.
    Verberg de reacties
  2. Ron Ferwerda

    25 juli 2017, 20:22

    Waarom de naam Sterrebos veranderen in zuiderplantsoen
    1. Sanne (Webredacteur)

      26 juli 2017, 13:18

      @Ron, het Sterrebos behoudt de naam Sterrebos. Het park op de deksels vormt straks samen met het Sterrebos en de kantoortuin van het DUO-gebouw het Zuiderplantsoen.
    Verberg de reacties
  3. Koos

    26 juli 2017, 10:09

    Naar beneden vallende voetbal? Ik zou niet eens binnen een straal van 100m willen voetballen als je bedenkt wat er tijdens de avondspits aan uitlaatgassen uit die gaten naar boven komt, laat staan lekker op een handdoekje van de zon te genieten. Maar misschien heb ik iets gemist en worden er gigantische luchtfilters geplaatst :)
    1. Sanne (Webredacteur)

      26 juli 2017, 13:40

      Bij de openingen tussen de 'deksels' en aan de uiteinden van het verdiepte ligging is een lichte toename van met name stikstofdioxide
      te verwachten. Desondanks voldoet de luchtkwaliteit op deze plekken ruimschoots aan de normen van de Wet milieubeheer. Doordat de luchtkwaliteit overal ruimschoots voldoet aan de wettelijke normen zijn beschermende maatregelen niet nodig.
    Verberg de reacties
  4. Simon Deinum

    31 juli 2017, 14:36

    Een van de grootste naoorlogse constructiviststen, de bekende kunstenaar Siep van den Berg (1913-1998) huurde van 1939 tot zijn dood het monumentale koepeltje in het Sterrebos als atelier, woning en pied--a-terre. In de biografie "Dichter bij Siep" wordt e.e.a. uitgebreid beschreven. Vraag: kan het koepeltje op de huidige plek blijven (be)staan en zijn er mogelijkheden om in en rond het monument of op de tunnelwand op artistieke wijze de herinnering aan de kunstenaar levend te houden? Siep woonde met zijn vrouw Fietje, dochter van Hendrik Nicolaas Werkman, van medio 1943 tot eind 1944 in de koepel. Toen werd het gelet op de oprukkende bevrijders van Groningen te gevaarlijk en vond het jonge gezin met hun in mei 1944 geboren zoontje tot september 1945 onderdak in Friesland.
    1. Peter

      31 juli 2017, 16:12

      Bij mijn meten staat het koepeltje nu niet op zijn oorspronkelijke plaats. Het is een stukje naar het zuiden geplaatst vanwege de aanleg van de ringweg in de jaren zestig. Of heb ik dit verkeerd onthouden?
      1. Simon Deinum

        31 juli 2017, 16:33

        Koepeltje stond eerst iets noordelijker aan de westzijde van de Hereweg. Is midden jaren vijftig naar huidige plek verplaatst in verband met de aanleg van de Weg van de Verenigde Naties/Ring Zuid.
        1. Simon Deinum

          31 juli 2017, 21:06

          herstel: de koepel is verplaatst midden jaren zestig van de vorige eeuw.
      1. Sanne (Webredacteur)

        3 augustus 2017, 16:27

        Het koepeltje blijft staan op de huidige plek. We vinden het een creatief idee om iets te doen met Siep van den Berg rond het monument of op de wand van de verdiepte ligging. We hebben dit idee doorgegeven aan de architect die het ontwerp maakt voor het Zuiderplantsoen.
    Verberg de reacties

Reageren