Omfietsen bij de Hereweg

Hereweg tien dagen afgesloten bij onderdoorgang viaduct zuidelijke ringweg

Judith

De Hereweg is van 18 oktober tot en met 27 oktober (herfstvakantie) afgesloten ter hoogte van de onderdoorgang bij het viaduct in zuidelijke ringweg. In deze periode trillen we damwandplanken in voor de bouwkuip waarin we de verdiepte ligging gaan bouwen. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is de Hereweg gestremd. Voor auto- en fietsverkeer zijn omleidingsroutes uitgezet. De Hereweg blijft open voor hulpdiensten en lijnbussen.

Periode Werkzaamheden Hinder
Van vrijdag 18 oktober 22.00 uur tot maandag 28 oktober 05.00 uur.   Afsluiting Hereweg thv viaduct zuidelijke ringweg. Lijnbussen, hulpdiensten en fietsers richting het centrum kunnen wel doorrijden.
Van vrijdag 18 oktober 22.00 uur tot maandag 21 oktober 05.00 uur (dag en nacht)
 • Asfalt verwijderen (nacht)
 • Slopen oude fundering viaduct Hereweg (dag)
 • Voorboren grond voor de damwandplanken (nacht)    
De sloopwerkzaamheden zorgen voor geluid en trillingen
Van maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober (dag)
 • Intrillen damwandplanken westkant Hereweg (tussen 07.00 en 19.00 uur, uitloop in avonden en laatste weekend)
 • Asfalt verwijderen, kabels en leidingen verleggen
Het intrillen van damwandplanken zorgt voor geluid en trillingen
Van vrijdag 25 oktober 22.00 uur tot maandag 28 oktober 05.00 uur (dag en nacht)
 • Asfalt herstellen en aanbrengen
 • Verkeerslichten testen
Mogelijk overlast door gebruik van machines

Nachtelijke werkzaamheden
De meeste werkzaamheden kunnen we overdag uitvoeren maar helaas niet alles. In de weekenden van 19/20 oktober en 26/27 oktober gaan we daarom ook ’s nachts aan het werk. De nachtelijke werkzaamheden zijn nodig vanwege de beperkte tijd die beschikbaar is. De Hereweg moet op 28 oktober om uiterlijk 05.00 uur weer open voor het verkeer. Het verwijderen van asfalt en het gebruik van machines kan voor geluidsoverlast zorgen. Het intrillen van damwandplanken gebeurt niet ’s nachts.

Hoe rijdt het verkeer?
Het autoverkeer wordt met gele borden omgeleid. De afrit Hereweg (vanaf het Julianaplein) blijft open voor verkeer richting Helpman. Richting het centrum is niet mogelijk. De afrit Hereweg (vanuit de richting Hoogezand) blijft open voor verkeer richting het centrum. Na 28 oktober kan het autoverkeer de Hereweg weer gewoon gebruiken, al is de weg dan wel een stukje opgeschoven richting het oosten.

Voor het fietsverkeer vanuit het centrum richting Helpman, is er een omleidingsroute via de Papiermolentunnel. Ook na 28 oktober geldt deze omleidingsroute voor fietsers. Deze omleidingsroute is tijdelijk, naar verwachting enkele maanden. Zodra het veilig kan, gaat het fietsverkeer over de busstrook onder het viaduct door. Fietsers vanuit Helpman richting het centrum kunnen de werkzaamheden gewoon passeren.

Meer weten over deze afsluiting en omleidingen? Kijk op de Slimme Kaart van Groningen Bereikbaar.

Verkeerssituatie onderdoorgang Hereweg van vrijdag 18 oktober 22.00 uur tot maandag 28 oktober 05.00 uur
Verkeerssituatie onderdoorgang Hereweg van vrijdag 18 oktober 22.00 uur tot maandag 28 oktober 05.00 uur

Uitloop van werkzaamheden? Ontvang een SMS!
Wilt u direct op de hoogte worden gehouden als het intrillen van de damwandplanken uitloopt? Meld u dan aan voor onze SMS-service. Heeft u vragen of klachten over trillingen of geluid? Bel met het Loket Damwand: 050 2100145 (maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur).

Verkeerssituatie onderdoorgang Hereweg vanaf maandag 28 oktober 05.00 uur
Verkeerssituatie onderdoorgang Hereweg vanaf maandag 28 oktober 05.00 uur

Titelfoto: Raymond Bos Fotografie.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (14)

 1. Bert

  12 oktober 2019, 11:03

  Hallo,

  Komt er bij het Herewegviaduct weer een webcam, zodat we de werkzaamheden kunnen volgen?

  Met vriendelijke groet,

  Bert
   1. Jelte

    15 oktober 2019, 16:47

    Gaan jullie hier nog iets mee doen aan de laan van de vrede
  Verberg de reacties
 2. Herewegbewoner

  14 oktober 2019, 06:40

  De papiermolentunnel is een onprettig stukje Groningen, donker, slecht verlicht en onaangenaam om alleen doorheen te moeten fietsen. Ik vind dit een onveilig alternatief en zou graag zien dat het aangepast wordt, in ieder geval geen enkele maanden gaat duren!
  1. Lukas

   14 oktober 2019, 08:21

   Daar heeft "Herewegbewoner" zeker gelijk in. We gaan nu de wintermaanden in, dus is het straks om 17:00 uur al donker en dan is die tunnel en de Papiermolenlaan een onveilig alternatief. Graag andere oplossing, bijv. maar even geen busbaan of gedeelde strook geregeld door verkeerslichten...
   1. Judith (Aanpak Ring Zuid)

    14 oktober 2019, 08:51

    Herewegbewoner en Lukas, bedankt voor jullie meldingen. Momenteel kijken we of er aanpassingen mogelijk zijn om de situatie 's avonds en 's nachts te verbeteren.
  Verberg de reacties
 3. Annet

  15 oktober 2019, 18:12

  Hoe zit het nou met de fietsers? Volgens de inleiding moeten ze omrijden. Volgens de tabel: hoeven ze niet om te rijden.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   16 oktober 2019, 16:23

   Annet, voor de duidelijkheid: fietsers op de Hereweg vanuit het centrum richting Helpman moeten omfietsen via de Papiermolentunnel. De andere kant op, dus vanuit Helpman richting binnenstad, kunnen de fietsers gewoon doorrijden, ook in de herfstvakantie.
  Verberg de reacties
 4. Frank

  18 oktober 2019, 12:05

  Toen ik deze week vanuit Haren, uit de bus stapte bij de halte Waterloolaan 'struikelde' ik van het perron op het naastgelegen fietspad. Ik merkte dat de halte is verplaatst ivm het werk aan de RingZuid, en verhoogd is aangelegd. Het hoogteverschil tussen busperron en fietspad is 2x zo groot als bij een normaal trottoir. Bij het uitstappen valt dat niet goed op waardoor het risico bestaat dat je van het perron afstruikelt en op het fietspad in aanraking komt met een fietser of brommer of je enkel verzwikt oid...
  Kan dit veiliger worden gemaakt? (Het perron lijkt voor lange bussen ook wat kort te zijn). Vast dank!
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   18 oktober 2019, 13:52

   Frank, het klopt dat het busperron wat hoog ligt. Daarom is aan de zijkant een verlaging gemaakt, zodat je daar normaal zonder afstap op de goede hoogte uitkomt. Je vindt deze afstap door de blindengeleidetegels te volgen.
  Verberg de reacties
 5. ben

  24 oktober 2019, 11:16

  Deze week alleen damwand bij de westelijke helft van de Hereweg? Wat zijn de vervolgstappen bij deze kruising? Komt er nog weer een afsluiting voor de oostelijke helft? Waar moeten bussen, ambulance en fietsers dan langs?
  1. Helpman

   24 oktober 2019, 13:22

   Wat ik in een aantal video's zag (van Groningen Internet Courant en Grandioos Groningen) is dat eerst deze kant met damwanden wordt ingetrild en het tunnel dek hier op wordt gebouwd. Daarna wordt alles omgewisseld en gaan ze aan de oostkant van de Hereweg bezig
  2. John (Aanpak Ring Zuid)

   24 oktober 2019, 14:58

   Ben, we maken in deze herfstvakantie de bouwkuip voor de verdiepte ligging in het westelijke deel van de Hereweg. Na de herfstvakantie rijdt het verkeer over het oostelijke deel, gedurende circa een jaar. In dat jaar ontgraven en bouwen we het westelijke deel van de verdiepte ligging. Als dit westelijke deel gereed is, leggen we de Hereweg weer om. Het verkeer rijdt daarna over het al gebouwde deel van de verdiepte ligging. Dan kunnen we aan de oostelijke kant van de Hereweg het tweede deel van de verdiepte ligging onder de Hereweg ontgraven en bouwen.

   Op deze manier blijft de Hereweg het komende jaar open voor auto's, hulpdiensten, fietsers en voetgangers. De Hereweg moet wel weer dicht gedurende de ombouwweek, dus over een jaar ongeveer. Het is nu nog niet bekend wat dit betekent voor het verkeer.
  Verberg de reacties

Reageren