Gemeente verlegt in 2017 riolering rond Vrijheidsplein

Gemeente verlegt in 2017 riolering rond Vrijheidsplein

John

Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg moet de gemeente een deel van haar rioolleidingen verleggen rond het Vrijheidsplein. De werkzaamheden beginnen op 9 januari 2017 en duren tot ongeveer augustus 2017.

Vanaf de zomer van 2015 wordt er gewerkt aan het verleggen van kabels en leidingen rond het Vrijheidsplein. Het gaat om kabels en leidingen voor bijvoorbeeld elektriciteit, drinkwater, telefoon en riolering. Ze moeten worden verplaatst voordat de aannemer met de ombouw begint. In 2016 zijn veel van de kabels en leidingen rond het Vrijheidsplein verlegd. In 2017 is hier de gemeente Groningen aan de beurt voor het verleggen van een vrijvervalriool en een persleiding.

Op de kaart hieronder zijn de werkzaamheden ingetekend. Lijn 5 is het vrijevervalriool. Deze wordt met een doorpersing aangelegd. Dit riool gaat lopen vanaf de Concourslaan (in het Stadspark), via de Leonard Springerlaan richting de zuidelijke ringweg. Daarna gaat het riool onder de weg door richting Laan van de Vrede, om te eindigen bij de Donderslaan. Een andere aftakking gaat langs de Expositielaan tot aan de Paterswoldseweg.

De rioleringswerkzaamheden: nummer 5 en 6.
De rioleringswerkzaamheden: nummer 5 en 6.

Het persriool is nummer 6 op de kaart. Deze wordt grotendeels via een open ontgraving aangelegd. Het riool gaat lopen vanaf het gemaal bij de Leonard Springerlaan, via de Expositielaan, onder de op- en afrit van de zuidelijke ringweg door. Het riool wordt via een doorpersing onder de op- en afrit van de zuidelijke ringweg aangelegd, zodat de weg daar niet open hoeft. Vervolgens gaat het riool langs de gehele Laan van de Vrede, vanaf de Donderslaan tot aan het Noord-Willemskanaal.

Hinder
De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en voor het verkeer. Soms moet het verkeer worden omgeleid. Ook is het af en toe nodig wegvakken af te sluiten. Dit wordt tijdig van tevoren aangekondigd. De werkzaamheden brengen ook geluidsoverlast met zich mee. Aannemer VOF BAM Infra – Gebroeders van Leeuwen probeert de hinder zo veel mogelijk te beperken. De omwonenden worden op de hoogte gehouden via brieven. Op 11 januari 2017 is een inloopavond voor omwonenden.

Het gemaal bij de westelijke ringweg, ter hoogte van de Leonard Springerlaan. Foto: Jeroen van Kooten.
Het gemaal bij de westelijke ringweg, ter hoogte van de Leonard Springerlaan. Foto: Jeroen van Kooten.
Het persriool wordt onder de op- en afrit doorgeperst, zodat het verkeer er geen hinder van ondervindt. Foto: Jeroen van Kooten.
Het persriool wordt onder de op- en afrit doorgeperst, zodat het verkeer er geen hinder van ondervindt. Foto: Jeroen van Kooten.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties (1)

 1. Vrijma

  15 januari 2017, 11:07

  Ik hoop dat er rekening gehouden wordt met parkeren aan de laan van de vrede, zodat de bewoners niet gedwongen hun auto straten verder moeten parkeren. Er zijn al te weinig parkeerplekken in de buurt.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   17 januari 2017, 09:24

   De aannemer vervangt de riolering steeds in korte stukjes. Daarbij probeert hij zo veel mogelijk parkeerplaatsen beschikbaar te houden. Tijdelijk zijn er dus minder parkeerplaatsen in de Laan van de Vrede en kan het voorkomen dat u uw auto verderop in de wijk moet parkeren. Als er hierdoor in de straat een groot parkeerprobleem ontstaat, zal de gemeente bekijken of er een oplossing mogelijk is.
  Verberg de reacties

Reageren