Duurzame bestemming voor gevonden rolkeien

Duurzame bestemming voor gevonden rolkeien

John

Tijdens werkzaamheden voor Aanpak Ring Zuid zijn kortgeleden in totaal 12 rolkeien aangetroffen in de bodem. Ze kwamen naar boven bij het verplaatsen van leidingen en de riolering in de Papiermolenlaan en bij de Dinkelvijver. De gemeente heeft een mooie nieuwe bestemming voor de keien gevonden in Beijum.

Rolkeien zijn zwerfstenen die tijdens de een-na-laatste ijstijd zijn meegevoerd uit Scandinavië. Projectleider Harrie Aalders ging bij de gemeente op zoek naar een geschikte bestemming voor deze keien. “We wilden dit natuurlijke materiaal niet slijten aan de eerste de beste afnemer, maar liever ergens hergebruiken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een duurzame bestemming binnen onze gemeente. Daarop heeft een bewoonster uit Beijum zich bij ons gemeld. Zij had een goed onderbouwd verhaal. Ik sta volledig achter deze nieuwe bestemming.”

Speelplek
De keien doen nu dienst als zit- en speelplek bij de vuurplaats aan de Jensemaheerd. Dit is een grasveld waar ouders en kinderen elkaar treffen en waar wel eens vuurtjes worden gestookt. De bewoners hebben samen bepaald hoe de keien gerangschikt werden. De kinderen uit de buurt namen de rolkeien meteen als speelplek in gebruik.

De gevonden rolkeien werden eerst verzameld op de hoek Maaslaan-Merwedestraat. Foto Nancy Nonkes (Aanpak Ring Zuid).
De gevonden rolkeien werden eerst verzameld op de hoek Maaslaan-Merwedestraat. Foto Nancy Nonkes (Aanpak Ring Zuid).

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (7)

 1. Ruurd de Boer

  6 oktober 2017, 11:36

  Het zou mooi zijn, als er meer stenen gevonden worden of andere items, deze zo dicht mogelijk bij de vindplaats te plaatsen, om een link te houden met het verleden! Dus bijvoorbeeld op de deksels in toekomstige Zuiderplantsoen.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   9 oktober 2017, 21:24

   De ombouw gaat de hele stad aan, vandaar dat de gemeente zich kon vinden in het idee om de keien een goede bestemming in een ander stadsdeel te geven. Als er weer keien gevonden worden, is het de bedoeling hiervoor in de directe omgeving een plek te zoeken.
  Verberg de reacties
 2. Ria ter Veen-Keizer

  6 oktober 2017, 18:18

  Dat is leuk nieuws maar... waar zijn onze rolkeien gebleven ? Ik ben nu bang dat onze keien in Beijum zijn terecht gekomen. Er liggen nog een paar bij de vijver van het fietspad Hereweg naar de Maaslaan bij het begin van het park maar er waren veel meer. Kortom, wij willen ons ( nep) hunebed terug !! Deze keien horen hier al meer dan 40 jaar. Pakken jullie ons naast alle groen nu ook nog onze stenen af??
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 oktober 2017, 22:31

   Ik heb het nagevraagd bij de gemeente. Zij zeggen: "Het klopt dat er al keien lagen. Deze zijn bewaard gebleven en in een iets andere vorm opnieuw gestapeld. Het zou kunnen dat we een steen te veel naar Beijum hebben verplaatst, maar daar zit dan geen kwade opzet achter."
   1. Ria ter Veen-Keizer

    7 oktober 2017, 05:00

    Een steen teveel is the understatement of the week.
    Ons "hunebed' is gehalveerd. Had ik maar eerder gereageerd!! Nogmaals: Wij willen al onze stenen terug!!
     1. Ria ter Veen-Keizer

      11 oktober 2017, 17:32

      Tsja, hoe snel is snel?
      Wij hebben intussen wat beter gekeken.
      Er liggen nu nog slechts 5 stenen.
      Het precieze vorige was minimaal 10/11.
      Dus die liggen nu in Beijum. Wij willen ons hunebed terug,please
  Verberg de reacties

Reageren