Commissie-Hertogh volop aan het werk

Deel van de zuidelijke ringweg in de zomer vijf weken afgesloten

John

Van 20 juli tot en met 24 augustus 2018 is de zuidelijke ringweg (N7) in de richting Hoogezand tussen het Julianaplein en de Europaweg afgesloten. Aannemer Combinatie Herepoort gaat in deze periode de bouwkuip voor de verdiepte ligging aanleggen. In de middenberm van de ringweg worden hiervoor damwanden ingetrild (zie bijgaand kaartje). Het verkeer wordt omgeleid. Na het herijkingsbesluit over de drie optimalisaties in november 2017 is afgesproken dat Combinatie Herepoort een nieuwe planning moest afgeven voor 1 juni. Uit deze nieuwe planning van Combinatie Herepoort blijkt dat het project gaat uitlopen. Doordat de stuurgroep Aanpak Ring Zuid instemt met de zomerstremming kan dit worden teruggebracht naar circa twee jaar. Daardoor verschuift de openstelling van de weg van 2021 naar 2023. Meer maatregelen om de uitloop te beperken worden onderzocht.

Voordat de zomerstremming start, wordt de tijdelijke weg aan de noordzijde van de ringweg op 8 juli in gebruik genomen. Deze weg loopt van het Europaplein tot het Julianaplein. De tijdelijke weg ligt straks deels op de noordbaan van de ringweg zelf en deels op de plek waar het talud van de ringweg ligt. Voor het verkeer op de A7/N7 vanuit Hoogezand richting Drachten/Assen zijn twee versmalde rijstroken beschikbaar. Deze situatie blijft de komende jaren bestaan.

Hinder voor omwonenden
Het intrillen van de damwanden gaat overlast opleveren voor de omgeving in de vorm van geluidshinder en trillingen. Er wordt in principe alleen overdag gewerkt, van 7.00 tot 19.00 uur, maar mocht dat nodig zijn is er een uitloop mogelijk tot uiterlijk 23.00 uur. Indien nodig kan de periode uitgebreid worden met een zesde week. Om de overlast verder te beperken, worden de damwanden ingebracht met een speciaal hoogfrequent trilblok, dat voor minder trillingen en geluid zorgt. Omwonenden krijgen een brief met een toelichting en een uitnodiging voor inloopbijeenkomsten op 3 en 4 juli.

Planning project
De aanleg van het project dwars door de stad is een complex geheel. Combinatie Herepoort heeft meer tijd nodig gehad om het definitief ontwerp af te ronden. Daarbij heeft Combinatie Herepoort een aantal mogelijkheden in beeld gebracht om deze uitloop zo veel mogelijk te beperken. De zomerstremming is de eerste beheersmaatregel die wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gekozen voor een korte, intensieve periode met overlast. Dit is om een langere periode van vertraging en overlast doordat in de nacht gewerkt moet worden te voorkomen.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het uitvoeringsontwerp voor de bouwkuip, met daarin de uitvoeringstekeningen. Voor deze werkzaamheden definitief kunnen starten, moet de projectorganisatie dit ontwerp nog toetsen op veiligheid en beheersbaarheid. Alleen als de toetsing hierop positief verloopt, zal definitief toestemming worden verleend voor de zomerstremming.

Op de kaartjes hieronder de belangrijkste omleidingsroutes.

Omleidingsroutes voor het doorgaande verkeer. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes voor het doorgaande verkeer. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het centrum. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het centrum. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het UMCG. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het UMCG. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het Sontplein. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting het Sontplein. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting Europapark. Bron: Groningen Bereikbaar.
Omleidingsroutes richting Europapark. Bron: Groningen Bereikbaar.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties (20)

 1. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  22 juni 2018, 20:28

  Hallo Freek,
  Dat is inderdaad de bedoeling. In een korte periode zoveel mogelijk doen zodat het verkeer en de omwonenden er daarna minder last van hebben. Als alle damwanden in de grond zitten kunnen we écht aan de slag met de verdiepte ligging.
  Verberg de reacties
 2. Buurtbewoner De Linie

  23 juni 2018, 21:05

  Blijft de spoorwegovergang open en is er al meer zicht op een oplossing voor de realisatie van de tunnel bij de Helperbrink?
  Verberg de reacties
  Verberg de reacties
 3. Lianne

  1 juli 2018, 00:16

  Is er nog steeds geen duidelijkheid hoe ik straks van Leek richting de Euroborg kan?
  Verberg de reacties
 4. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  2 juli 2018, 10:26

  Lianne, het doorgaande verkeer gaat tijdens de zomerstremming via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Groningen Bereikbaar maakt komende week de routes naar belangrijke bestemmingen in de stad bekend.
  Verberg de reacties
 5. Xander

  4 juli 2018, 09:11

  Nou leuk hoor... Vanuit Winschoten gaat de Knooppunt Zuidbroek ook dicht, dus MOET je wel via groningen rijden. :I (zie link)
  https://www.mxbord.nl/kaart/@53.1866,6.70403,12z,,roadmap,,d
  Verberg de reacties
 6. Xander

  4 juli 2018, 09:49

  ^Dit is in het weekend van 6 tot 9 juli
  1. Nancy (Aanpak Ring Zuid)

   4 juli 2018, 10:02

   Hallo Xander, de projecten in en rond Groningen worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Soms is het echter niet mogelijk om de werkzaamheden zo te plannen dat ze gelijktijdig vallen. Dit geldt ook voor de werkzaamheden dit weekend op de zuidelijke ringweg en op de N33. In westelijke richting zijn beide wegen gelijktijdig afgesloten. Overigens verwachten we dat de afsluiting van de N33 maar een gering effect heeft op de hinder in Groningen. Bij eerdere afsluitingen van de N33 is geen toename van verkeer op de zuidelijke ringweg waargenomen. Dit neemt niet weg dat het vervelend is dat verkeer vanuit Duitsland/Winschoten richting het westen te maken krijgt met een dubbele omleiding.
  Verberg de reacties
 7. Kees

  4 juli 2018, 14:30

  Op welk tijdstip wordt de zuidelijke ringweg 5 week afgesloten?
  Verberg de reacties
 8. Bewoner Helpman

  4 juli 2018, 23:47

  Het zal wel niet constructief zijn, maar wat een gepruts. Een tunnel die niet geplaatst word door verkeerde berekeningen en ‘zand dat zich anders gedraagd dan verwacht’ 2 jaar vertraging (en dat wordt ongetwijfeld meer) een deels afgesloten ring voor 5 weken tegen alle beloftes in en continu verkeersopstoppingen. En het dan vreemd vinden dat mensen tekeer gaan tegen verkeersregelaars... Dat is nooit goed te praten uiteraard, maar het is wat zielig om dan maar een actie ‘Heb respect voor onze verkeersregelaars’ in het leven te roepen. Het hele project is zo snel draagkracht aan het verliezen en dat binnen een paar maand na aanvang van de werkzaamheden, een prestatie op zich...

  We zullen zien waar dit heen gaat, maar zowel bewoners als politiek zijn nu al klaar met het gestuntel, dat wordt wat de komende 4 a 5 jaar.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 juli 2018, 13:05

   Jeroen, we respecteren je kritiek, maar toch willen we nogmaals benadrukken dat verkeersregelaars hier niet de dupe van mogen worden. De ombouw van de zuidelijke ringweg is een omvangrijk project en het is onvermijdelijk dat het verkeer daarvan hinder ondervindt. Verkeersregelaars zijn onmisbaar om verdere verkeersopstoppingen te voorkomen. Overigens zijn wij niet een actie 'Heb respect voor onze verkeersregelaars' gestart, zoals je schrijft.
  Verberg de reacties
 9. Dirk

  5 juli 2018, 14:22

  Waar kan ik het advies van de hulpdiensten over de 5 weken lange afsluiting van Hereweg op- en afrit deze zomer vinden?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 juli 2018, 11:00

   Dirk, voor de rit naar de calamiteit toe is vooral de afrit van belang. Die is beschikbaar. Ambulancezorg Groningen stelt dat de afsluiting van de oprit Hereweg richting het oosten weinig gevolgen heeft voor (spoed)patiënten richting het UMCG. De bereikbaarheid van het UMCG is geborgd. De vervoerstijd neemt slechts beperkt toe.
  Verberg de reacties
 10. Dirk

  6 juli 2018, 13:02

  John: Maar dat was niet de vraag. Waar kan ik het document met advies van de hulpdiensten (ook brandweer) vinden?

  En gerelateerd aan je opmerking hierboven: dit weekeind is de afrit Hereweg wel geloten. Waar kan ik het advies van de hulpdiensten over deze afsluiting vinden?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   10 juli 2018, 14:09

   Dirk, er zijn geen schriftelijke adviezen van de hulpdiensten. Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort zitten regelmatig met de hulpdiensten om tafel om de plannen te bespreken. Eventuele maatregelen worden in die overleggen gezamenlijk bepaald. Ik kon je vraag inhoudelijk beantwoorden omdat we op Twitter dezelfde vraag hadden gekregen. Die vraag hadden we daarom aan de hulpdiensten voorgelegd.
  Verberg de reacties
 11. Jan

  20 augustus 2018, 14:05

  Nu de zomerafsluiting niet is doorgegaan lijkt het oorverdovend stil te blijven over de planning. Wat gaat er nu gebeuren om nog meer vertraging te voorkomen? Wanneer worden die damwanden voor het verdiepte deel dan wel ingetrild?
  Verberg de reacties
 12. Fardau (Aanpak Ring Zuid)

  20 augustus 2018, 15:08

  Hoi Jan, de afgelaste zomerstremming zorgt ervoor dat we opnieuw moeten kijken naar de mogelijkheden en naar de planning. We communiceren de werkzaamheden en planning zodra er meer bekend is.
  Verberg de reacties

Reageren