Commissie Hertogh - Aanpak Ring Zuid: hoe en wat?
ClaudiaEr leven nog veel vragen over de commissie, die oplossingsrichtingen gaat aandragen voor het vervolg van de ombouw van de zuidelijke ringweg. In dit artikel gaan we hier daarom verder op in.
De commissie gaat kijken hoe Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort het beste om kunnen gaan met problemen waar we op dit moment tegenaan lopen. Het gaat om problemen met de planning van het project, de kwaliteit van de voorbereiding, de kwaliteit van het werk en de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. We zijn hierover met elkaar in gesprek, maar komen niet op alle punten tot een oplossing. Dat belemmert de voortgang. Zowel Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort willen niet dat de partijen tegenover elkaar komen te staan in een juridische strijd. Daarom hebben zij er samen voor gekozen om deze commissie in het leven te roepen.
Opdrachtformulering commissie
Het is geen onderzoekscommissie die gaat beoordelen of het plan wel goed is. De commissie kijkt breed naar oplossingen, maar binnen de grenzen van het plan zoals dat er ligt. De commissie gaat niet inhoudelijke of technische problemen behandelen, zoals het inschuiven van de Helperzoomtunnel of het bouwen van de verdiepte ligging. Het gaat vooral om het proces, dus bijvoorbeeld hoe gaan we om met de kosten voor opgetreden vertraging en hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de ontwerpen en de uitvoering wordt geborgd? Klik hier voor de opdrachtformulering aan de commissie.
Wie zitten er in de commissie?
Er worden twee leden aangedragen door Aanpak Ring Zuid en twee leden door Combinatie Herepoort. Dit zijn mensen die veel kennis en ervaring hebben op het gebied van grote infrastructurele projecten en die op enige afstand van het project Aanpak Ring Zuid staan. Maar ze hebben wel voldoende kennis over het project om hier goed over te kunnen adviseren. Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort hebben samen een onafhankelijke voorzitter gekozen: prof. dr. ir. M.J.C.M. Hertogh.
Nemen van besluiten
De commissie is gevraagd om met unanieme adviezen te komen aan de bestuurders van Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort, die vervolgens de beslissingen nemen. Met name de stuurgroep kijkt in de afweging breder dan alleen het project Aanpak Ring Zuid. Het kan dus zijn dat de adviezen van de commissie niet worden opgevolgd, omdat voor bestuurders andere belangen zwaarder wegen. Ook is het niet gegarandeerd dat deze commissie kan zorgen dat er voor alle punten waarover discussie is een oplossing komt.
Kosten en tijd
Elke partij betaalt de kosten voor de door hen aangewezen mensen. De kosten voor de voorzitter worden gedeeld. Er is geen termijn afgesproken voor het uitbrengen van het advies. Natuurlijk willen we verdere vertraging zo veel mogelijk voorkomen. Anderzijds is het van belang dat de commissie in rust tot gesprekken en adviezen kan komen. Wel gaat de stuurgroep over zes weken de balans op maken en kijken waar de commissie op dat moment staat.
Project loopt door
Ondertussen loopt het project gewoon door. Werkzaamheden waar al toestemming voor is worden uitgevoerd. De aannemer werkt verder aan het herzien van de planning, de uitwerking van de ontwerpen en maatregelen om de vertraging in te lopen.
26 september 2018, 19:36
Wat zijn de namen van de andere commissieleden en welke achtergronden hebben ze?
27 september 2018, 14:54
26 september 2018, 20:55
En waarom zou de commissie, bestaande uit leden van beide ‘strijdende’ partijen, nu wèl tot unanieme oplossingen kunnen komen? Prof. Hertogh is toch geen tovenaar?
28 september 2018, 14:59
27 september 2018, 00:20
27 september 2018, 17:50
28 september 2018, 15:00
29 september 2018, 12:04
1 oktober 2018, 09:31
6 oktober 2018, 00:15
Het maakt niet uit wat het kost.De politiek in de Staten en de Tweedekamer moeten gaan bepalen om een beter voorstel te krijgen.
Deze mensen RWS volgen alleen het Trace besluit en niet anders.
Helaas hebben de aannemers een voorstel hoe te maken.Nu botst dat geweldig met hoe het gemaakt moet worden..
Aannemers voorstel is zeer gevaarlijk en dat kan niet uit gevoerd worden.Dan houdt het op voor de voorzitter en RWS
Iedere verdiepte weg en tunnel onder de grondwater spiegel moet veilig zijn en niet zo als het voorstel Herepoort er nu voorligt en zij geen tijdsplanning kunnen maken.
B.v. hei je 4 palen of 16 per dag of graaf je droog terwijl in het contract staat in den Natte.Breng je onderwater beton aan ja of nee ?
Bij in het natte haal je 1 waterdichte auto 1 per uur of droog 2 per uur. Zolang dit niet bekend is kan er geen tijd schema gemaakt worden.
De Provinciale Staten betalen en zijn verantwoordelijk en de Staten partijen willen na deze commissie zelf een commissie.
6 oktober 2018, 11:22
15 oktober 2018, 13:18
Ze wilden in de bouwvak de gehele damwand in een lange lengte heien.Dit kan niet. Je moet de 1500 m verdiepte weg /tunnel in delen van 90 m lang en 34 m /36 m breed maken. Zie het als 16 schoene dozen achter elkaar heien/graven/onderwater beton / constructie maken met een verrijdbare binnen kist / de muren om de open gaten moeten tot 180 cm boven NAP zitten ook onder de rijweg zogenaamde kanteldijken aan gebracht worden. Je hoeft geen bronbemaling aan te brengen indien je bitumen tussen de damwanden aanbrengt.Ik heb vorige week gesprek gehad met directie Ringweg en die blinkt niet uit van hoevaardigheid. Het grote probleem is er is geen kennis binnen beide combinaties.Stoppen en kijken naar oplossingen ook buiten dit Trace wat beter is voor Stad en Ommeland en met de aannemers om tafel gaan..He alternatief is jaren eerder klaar en bespaart 271 miljoen. betreft zuidring + oude westring samen.Hierbij haal je 30 % van het verkeer af van de huidige Zuidring. De verkeerscijfers van RWS zijn allen uit de duim gezogen en 20 a 30 % te hoog. Ik heb afgelopen week de nieuwe werkelijk cijfers binnen gekregen.Mijn alternatief blijven alle op/afritten gehandhaafd en Jullianaplein niet 8 m de lucht in , maar onder het water door en geen vaste betonbruggen /geen 11/14 stoplichten,zodat de mast vaart gestremd wordt maar bruggen in de bochten Assen > westen en westen > Assen hier heeft men nooit naar gekeken.D verdiepte weg eruit en 1 of 2 rijbanen op het huidige niveau ernaast leggen.Geen probleem met het spoor en niet met het oude Winschoterdiep en geen verstoring van de grondwater stromen. /het verkeer kan er langs . Maak een kant klaar bv noordelijke weg waar nu de tijdelijke weg ligt.laat tijdens de heien en bouw het verkeer vanuit oosten om de stad rijden.Indien een kant klaar en je hebt 4 rijbanen dan het verkeer 2 x 2 over de noordrijdaan.Zodat je de zuidbaan kan verbreden van 2 x 2 naar 2 x 4 alles veel goedkoper en sneller te realiseren.Geen problemen meer met grondwater.
17 oktober 2018, 16:56
17 oktober 2018, 21:40
Draai niet om de waarheid heen.
Daar heb ik te lang voor mee gelopen.
Daar heb ik mn bijna jaar ervaring met de verdubbeling Schiphol spoor tunnel en HSL 1 en 4 Drechtse Steden meer ervaring dan een binnen Ringweg en Herepoort organisatie,
Ik heb bij de HSL ook wijzing in een onderdeel mee gemaakt. Dat is geen enkel probleem.
Binnen dit trace is een 1 a 2 wijzigingen nodig !
1. Tunnel laten vervallen.
2. Jullianaplein omdraaien inplaats van 8 m de lucht in maar onder het water door en dan is er veel minder hinder voor
verkeer en fietsers/bewoners rondom Jullianaplein.
Daar wijzen wij op. !
23 oktober 2018, 14:45
Op basis van de uitkomsten van beide verkenningen is vervolgens het Bestuurlijk Voorkeursalternatief (BVA) ontwikkeld: de oplossing op het bestaande tracé met een deels verdiepte ligging. Het BVA vormt een combinatie en optimalisatie van de meest kansrijke varianten van de bestudeerde alternatieven wat betreft bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en financiële haalbaarheid.
In 2009 hebben het Rijk, de Provincie Groningen en de Gemeente Groningen samen voor het BVA gekozen. Het BVA betreft een plan op hoofdlijnen. Dit plan op hoofdlijnen is in de planuitwerkingsfase (2010-2014) verder uitgewerkt tot uiteindelijk het Tracébesluit. De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid heeft van de minister de opdracht gekregen dit Tracébesluit te realiseren.