Combinatie Herepoort test sterkte van funderingspalen voor verdiepte ligging

Combinatie Herepoort test sterkte van funderingspalen voor verdiepte ligging

John

Combinatie Herepoort plaatst sinds begin november bij de H.L. Wichersstraat en de Kempkensberg in totaal twaalf proefpalen als voorbereiding op de bouw van de verdiepte ligging. Daarbij wordt gemeten hoeveel opwaartse druk de palen aankunnen. De uitkomsten worden gebruikt bij het maken van het uitvoeringsplan. Het onderzoek duurt tot 23 november.

“De verdiepte ligging komt zeg maar in een grote bak te liggen”, zegt Thomas Nolte, uitvoerder Civiel bij Combinatie Herepoort. “Als er water onder komt, wil die bak gaan drijven, net als een schip. Om dat te voorkomen, moet de bak goed worden vastgezet met palen. We testen of de palen die we willen gebruiken, sterk genoeg zijn in combinatie met deze bodem.”

Nolte vertelt dat het gaat om zogenaamde gewi-palen. “Dat zijn funderingspalen die zowel trek- als drukkrachten kunnen overbrengen naar de ondergrond. We draaien ze tot 17 en tot 25 meter diep de grond in. Daarna trekken we ze omhoog, waarbij we de druk steeds verder opvoeren. Zo meten we wat in deze grond de maximale trekkracht van de palen is. Met die informatie kunnen we berekenen welke palen we straks nodig hebben voor de verdiepte ligging.”

Het testen van de palen is niet het enige onderzoek op deze locaties. “We voeren ook sonderingen uit om te onderzoeken hoe de ondergrond eruit ziet. Daarnaast doen we boringen om de samenstelling van de grond te testen. Al die gegevens gebruiken we bij het maken van het uitvoeringsplan.”

De testopstelling op het bouwterrein bij de H.L. Wichersstraat. Foto: Raymond Bos.
De testopstelling op het bouwterrein bij de H.L. Wichersstraat. Foto: Raymond Bos.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (1)

 1. Pieter C.J.Muijzert

  23 november 2018, 18:49

  Willen jullie voor het trekken eerst de diepte van de bak uitgraven en op die diepte deze test doen.

  Deze test heeft nu 8-10 m kleef die net mee gerekend mag worden.

  Van dit type paal is elke paal verschillend en in de paal moet wapening zitten.

  Deze tekst voldoet niet aan de eisen.

  Je moet het trek/kleef en drukkrachten uitwerken.

  Bij de berekening moeten palen/onderwater beton en constructie vloer en 1/3 muur hoogte het evenwicht van opwaartse druk = eigen gewicht.aantonen.
  Op Schiphol zaten de palen 30 meter diep ( 10 m van mv tot onderzijde onderwater beton en dan 19 m de grond in.
  Jullie testen zetten ieder op het verkeerde been.
  Verberg de reacties

Reageren